Pages

Friday, November 12, 2010

perginya dia..SYAZWAN AZIZAN..

Assalamualaikum w.b.k.t.h

Al-Fatihah..
utk arwah syazwan azizan.

dia sangat istimewa..di hati keluarganya..di hati kawan aku Rusniza bt Abdul Razak..


Tokei Kambing



arwah sgt istimewa  kat hati sesiapa yg pernah mengenalinya.Arwah seorang yg sgt suka melawak..dia pandai menceriakan hati org lain..wan jan,aku tak pernah sgka akn nmpak ang kali terakhir masa reunion  kita dgn adik2 fasi bulan lima dulu..ang yg susah payah mai amek aku..pastu ija ngan sajida..aku mcm xprcaya masa masya bgtau aku tntg apa yg jadi..

tgahari td lbih kurg pkol 1 ,masya chat ngan aku..dia tanya..betol ka wanjan dah mninggal?aku tidakkan apa yg masya gitau..sbb aku igt kdg2 bebudak nih suka dok wat lawak bangang..tapi masya kata inbox dia dah penuh dgn msg yg bnyk bgtau pasal kematian arwah..aku cakap..masya..ang sabaq..sat aku tny org lain jugak nk komfem..tak lama lps tu...ija kol..sambil tersedu sedan..dan dah takleh cakap apa2..sebak aku..aku dok suruh ija bnyk bersabaq tapi aku plak p nangis teresak2 skali..ija plak ada kat sabah..tiket flight balik dah abes..aku sedih ija tengok ang cmni..sayang,bnykkan bersabar n doakan dia dtmptkan di klgn org2 yg beriman..


hanis najwa,sofiah n bnyak ag inform kat aku..aku nih dah mcm kaunter informasi pon ada..takpon kaunter pertanyaan..sebab aku still kat uitm n dekat jgk dgn umah arwah..
so , ni la kronologi peristiwa hari nih..

pkul 4.15 ptg: jenal ngan fakhrul mai amek aku..pastu gerak p umah arwah..kami smpai lebih kurang pukul 5 jgk la..masa tuh dah ramai kat umah arwah..tgu jenazah sampai..yg dah ada masa tu amzar,fawwaz,amir,ilyasaq,el...yg lain2 tak sampai ag..

aku segan nk masok umah sbb aku seorg ja ppuan masa tu..area kol 6 aku nmpak tcher zihan,tcher zuhailah,cg.azimah..aku join la cg.2 nih masok umah dulu ..sbb alia,wahanim,fizah jamaluddin ngan zainab sampai lambat lagi..

masa kat pintu masok tu..aku ngan cikgu2 salam kakak kpd arwah..sayu aku tgok..mata dah bngkak2 mnangis..org kat dalam umah masa tu ramaiiiiiiii tak terkata..sesak umah tu..pastu kami terus p kat bilik blakng skali,dekat dgn dapur..p nk salam ngan mak wanjan..sedih sayu semua ada masa aku tgok tuh..mak dia baru bngun dari baring kat bantal..mak dia tak sihat..pastu mak dia pakai tudung n duduk kat luar skali ngan tetamu2 yg ada..i mean luar bilik..mak dia duduk kat dpn katil yg akn digunakan utk ltakkan jenazah sat g..

tetiba aku bayangkan..kalau aku yg meninggal..mesti mak aku pon sedih mcm mak wanjan..pilu sebak hiba semua bercampur..tak lama lps tuh..mak wanjan terus berlari pi dapur..mak dia termuntah..aku rasa msti mak dia tak makan hari nih..

tak lama lps tu..kalau tak silap aku..pak ngah kpd wanjan masok rumah..bagitau kat semua tetamu bagaimana kjadian tu boleh berlaku..

wanjan dgn 3 org kawan dia p antaq barang kawan dia kat kuala pegang..wanjan yg drive..area kol 3 pagi bergerak ke area perhentian gurun utk solat subuh dan isi minyak ..pd pkul 6 stgh pagi mereka berempat teruskan lagi perjalanan,tapi tukar driver sbb wanjan rasa mngantuk..sampai kat tol ..n kalau tak silap kilometer 47.7..kereta tu terbabas sendiri n langgar pokok jati..kmalangan berlaku lebih kurang pukul 7 pagi..yang berada didalam kereta sebelah kiri semuanya meninggal..wanjan masa tu ada kat belakang tempat duduk hadapan..kiranya yg sebelah driver n belakang tu mninggal ..kawan yg dblakng tmpat duduk driver cedera parah..dan driver hnya cedera ringan.


antara status eija kat wall fb dia:

Eija Rar tket flight hbis..xdapat balik...ya allah..kuatkan smangat aku..


Eija Rar wan, maafkan sgala slah dan clap sya dkat awak. xmngkin akan ada msj dari awk buat slamanya..2 hari lepas, awk tnya sy, baju adidas hadiah besday nak bg bila??kalau xsempat pakai nanti, nak bg sapa pakai???n awak ckap kalau awak dah xda, jgn lupa pencipta kita..do keep in touch dngan family awak..n awak ckap, smoga sya berjmpa dngn orng yg ampu mnjaga saya dgn baek..kenapa awk ckap smua 2???pliz tell me!



Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.” (QS. 29:57) tiap orang yang pernah hidup di muka bumi ini ditakdirkan untuk mati. Tanpa kecuali, mereka semua akan mati, tiap orang. Saat ini, kita tidak pernah menemukan jejak orang-orang yang telah meninggal dunia. Mereka yang saat ini masih hidup dan mereka yang akan hidup juga akan menghadapi kematian pada hari yang telah ditentukan.



ija..aku doakan ang sntiasa tabah harungi semua nih..ang kna igt,tetiap sesuatu yg ALLAH uji pada hambanya adalah apa yg hambanya itu mampu hadapi.dan satu lagi kata2 utk ang..Allah berikan hujan badai ribut semua ni kat ang sbb dia nk ang dapat tengok pelangi yg sangat cantik ija..dan ang adalah orang2 yg dipilih Allah untuk mngharungi ujianNya..


ni antara gambar2 yg aku smpat ambil kat umah arwah td..




masa org tgh tahlil..masa ni jenazah dah ada kat dalam..around 6.45 ptg jenazah sampai..





suasana kat dalam umah masa nih..sesak sgt..ni masa pak ngah wanjan dok bg pnerangan tntg kjadian yg trjadi ..


masa nih tgh tggu ag..jenazah tak smpai ag..

tak bnyak yg aku dpt ambik gambar ..takkan la nk snap sana sini plak..kurang sopan namanya..gambar arwah ja yg aku tak ambik..tapi masa turn aku to pay my last respect to him..muka arwah bersih n tenang jaaa aku tgok..aku sedih tgok mak dia dok urut2 kening arwah,usap2 pipi n muka dia..tersayat n sangat pilu..tkaktau nk describe apa..itulah kasih seorang emak..itu kesudahan yg Allah janjikan utk wanjan..utk aku pulak?? entah lah mcm mana..semoga roh ditempatkan di kalangan org2 yg beriman dan beramal soleh serta dicucuri rahmat..


ni yg masok paper:

pelajar UiTM Arau maut nahas di Alor Setar




2010/11/12

ALOR SETAR: Dua pelajar semester pertama Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau terbunuh selepas kereta yang mereka naiki terbabas lalu melanggar dua batang pokok di KM47.7 Lebuhraya Utara Selatan arah utara berhampiran susur keluar Alor Setar Utara di sini pagi ini. 

Ketua Polis Daerah Kota Setar, ACP Abdul Ghafar Rajab, berkata dalam kejadian 7.20 pagi itu, kedua-dua mangsa menaiki Produa Viva bersama dua lagi rakan mereka.

Mereka yang maut di tempat kejadian ialah Syazwan Azizan, 19, dan Azrul Hadi Azizan, 18, manakala Mohd Aiman Ismail, 18, cedera parah dan pemandu kereta, Faris Abdul Ghani, 18, mengalami cedera ringan.
"Pemandu kereta tersebut memaklumkan bahawa dia ternampak sesuatu melintas di jalan menyebabkan dia menekan brek secara mengejut menyebabkan kereta tersebut terbabas dan melanggar dua batang pokok. 

"Keempat-empat mangsa tercampak keluar dari kereta dan semasa kejadian hujan renyai-renyai," katanya. 

Sepupu Syazwan, Nurul Aimah Norizan, 27, berkata beliau diberitahu bahawa Syazwan dalam perjalanan pulang dari Pulau Pinang bersama rakan-rakannya selepas menghantar barang-barang Azrul di rumah kakaknya. 

"Saya tidak pasti jam berapa mereka bertolak dari Pulau Pinang tetapi saya diberitahu bahawa mereka singgah di hentian Gurun untuk menunaikan solat Subuh," katanya yang ditemui di unit forensik Hospital Sultanah Bahiyah di sini hari ini. - BERNAMA 









20 comments:

sELipAr_biRu said...

sedeyh gak

masya said...

menangis aku baca, tengok status eija pun mengalir air mata.

Anonymous said...

sedey sgt... wat gf wan jan byk sbr..erm kalo k.pja kat tmpat dia hmmmmmmm xtaw la apa jd...

Shamsul Ariff Samad said...

innalillahi wa innailaihi roji'un... semoga roh abg Wan dicucuri rahmat dan mendapat kebahagiaan di sana...

Kak Ain-sy nak ucap tahniah dkt kak sbb kak dh buktikan sifat psahabatan kak dgn post kt atas... tuk pngtahuan kak ... sy mcm tsedar lpas bc post dkat ats.. rsa bnyak sgt dosa sy bwat... tp sy mcm lupa yg mati sntiasa ikut kta d blakang... dkat sgt ngan kta... so.. sy nk tima kasih jgak laa dkt kak.. moga2 jd pringatan jgak dkat yg len.. sy doakan usaha kak nie mndapat kberkatan di dnia n di akhirat...

*shamsul ariff @smkab 2008-2012

Khai The Kerozer said...

Takziah...Al Fatihah...

aien said...

kepada semua..sama2 lah kita doakan smoga dia tenang dan mndapat rahmat di sana..itu yg Allah dah janjikan..

Anonymous said...

sedih sgt...wlupn xknl sgt ngn arwah tp amai yg ckap arwah baek..omate sya stu grup ngn arwah..dye pn xsngka pew yg dye dga..kt0wg sume stu course kt u..engt blik time kt ladang dlu..xsngka knl ngn arwah tuk semntara jew..tuk kluarga arwah,,bnykkn bsabar..kami ttp doakan arwah..arwah da kmbali pd PenciptaNya..smoga arwah tnang dsana...ameen..

Anonymous said...

assalamualaikum kpda tuan pya blog...saya antara sorg kawan arwah syazwan azizan..dlu wan prnah blaja kat gmi...ktorg dpt berita nie pg td dlm paper..so mcm ner nk hubungi kluarga arwah??slam takziah bwt kluarga arwah...

zuhaila nasrin said...

pak teh a.k.a wan sowank y sgt bek..tme kt u,ktrang sllu gddh..ya allah....dy da pgl ak n zu,p ak x p dkt pown ng dy...ak tgk dri jauh jek...lw lah ak tw,dy akn tglkn kmi..,.......

4 eija:tbhkan aty..doakn smga roh n amlan dy dtrma...jgan tgiskan pmrgian dy..6t arwah x tng kt sne...

pak teh:tdo lek lok tw...

al-fatihah....
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـٰلَمِين
ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ
صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ

Anonymous said...

takziah kepada arwah wanjan... teringat masa arwah masih de.... keriangan arwah selalu wat semua org tersenyum....arwah seorg sahabat yg baik.... moga arwah tnang di sisi-Nya.... aminnn...

ziesya zulkifli said...

aku bukan xboleh terima. tapi cepat sangat.. aku, aku pun xtau

aien said...

kpd anonymous:saya pon tak tahu mcm mana nk hubungi keluarga arwah sbb saya tak rapat sgt dgn family arwah..saya hny mngenali arwah n kawannya shj.maaf eyh..

bmisa said...

iam really touched by this owner of this blog efforts.The music,pics and texts really show how wonderful and beautiful when the feelings of genuine friendship express through this wonderful media just to pay tribute to our late friend. Keep it up Aien. Sir really proud of yr achievement. i almost shed tears reading n listening to this sad music. Al fatihah to Wan jan also. may his soul rest in peace

Anonymous said...

hilangnya arwah, tiada pengganti...arwah sangat baik...ya allah..tabahkan hati aku ya Allah..kuatkan semangatku..tempatkan dia bersama hamba hambamu yang bertaqwa..amin..thanx ain

-eija rar-

iffah said...

ya Allah...walopon x berape kenal ngn arwah,,,tapi still rase sedih...moga roh arwah dicucuri rahmat..n moga femili arwah,,eija n kawan2 arwah tabah hadapi dugaan ni...amin...insyaAllah...

frahynx rose :) said...

eija, kuatkan hati ye.

semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman :'(

salaam sp said...

sabar bnyak2......yang pergi ttap pergi....kta yang hidup bnyak2 berdoa buat nya......moga2 arwah dicucuri rahmat oleh yang MAHA ESA......

syazana azizan said...

kepada anonymous...
saya kakak kepada arwah syazwan...sebagai wakil daripada keluarga awak boleh hubungi sy di talian 012 4421044...
kepada sahabat2 arwah syazwan azizan@pakteh@wan jan....sila hubungi sy kerana ada sesuatu ingin di perkatakan...
nick dlm fb syazana azizan/ email: serambi_spa@yahoo.com.my
no tel: 012 4421044

miss nana said...

ja....tabahkan hati kamu...

Anonymous said...

salam... kepada semua kawan2 arwah.. saya abang arwah.. boleh hubungi saya di 0193575899 syahrizat bin azizan

Post a Comment

sila silalah komen ye: